2010. június 1., kedd

Adaptogén növények

Bizonyos növények, gyógynövények adaptogén tulajdonsággal rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő vegyületeket tartalmazzák.
Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk; a kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás. Egy adaptogén, intelligens vérnyomás csökkentő növény csökkenti a vérnyomását azoknál, akiknek magas, viszont hatástalan azoknál, akiknek normális. Az adaptogén koleszterincsökkentő gyógynövény csökkenti az LDL (ártó) koleszterint, de növeli a HDL (jó) koleszterin értéket.
Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén gyógynövény, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.
Természetgyógyászok, füves emberek allergiában, magas vérnyomásban, vírusfertőzésben és bronchitisztben egyaránt alkalmazzák. De a reishi adaptogén hatása kiterjed a méregtelenítésre, hangulatra, étvágyra, életerőre és a mentális éberségre.
Adaptogén hatás a méregtelenítésben
Egyetlen szervre sincs jobb hatással a reishi, mint a májra. A kínai medicina előszeretettel használja a reishit méregtelenítésre, mely egyébként a máj legfőbb funkciója. A manapság egyre nagyobb mennyiségben előforduló mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédőszerek, gyomirtók, mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat. A máj megfelelő védelme részét képezi az egészséges és hosszú életnek.

Adaptogén hatás a stressz csökkentésében
A méregtelenítő hatás mellett a reishi stressz csökkentő hatása is részét képezi adaptogén tulajdonságainak. Stressz források: zajszennyezés, túlóra, közlekedési dugók, anyagi természetű kiadások, stb. Az emberek többsége ösztönösen keresi a stressz csökkentő módszereket, mint a meditáció, sport, egészséges táplálkozás, azonban szükség lehet egy olyan gyógynövényre is, amely képes lehet természetesen csökkenteni stressz szintünket.
A reishi tökéletes választás, mivel a benne található polypeptid láncok növelik az agyban az endorfin szintet.
Adaptogén hatás az edzéshez hasonlóan
A reishi gyógygomba rendszeres fogyasztása hasonló hatással bír, mint az aerob testmozgás, a szív-, és érrendszerre, vagy a súlyzózás az izmokra. A reishi valójában az immunrendszert és az idegrendszert tréningezi. Az immunrendszernek pedig a szívhez, tüdőhöz és izmokhoz hasonlóan, szüksége van a rendszeres tréningre, hogy erőssé és ellenállóvá váljon.

A reishi adaptogén hatásai:
  • támogatja az immunrendszert
  • támogatja az idegrendszert
  • csökkenti a gyulladásokat
  • csillapítja az allergiát
  • befogja a káros szabadgyököket
  • elősegíti a méregtelenítést, támogatja a máj működését